„Az, ahogyan a pénzzel bánsz, fontosabb, mint az összeg, ami most a rendelkezésedre áll. A kiinduló pont,  szintén mindegy, ami döntő, az az ahova a végén eljutsz.” – szabad fordításban.

„Wie Sie mit Ihrem Geld umgehen, ist wichtiger als die Summe, die Sie zum jetzigen Zeitpunkt zur Verfügung haben. Von wo Sie starten, ist zunächst egal – entscheidend ist, wo Sie am Ende stehen.”

– Szerző: Carsten Maschmeyer – Eredeti idézet a „Die Millionärsformel”-ből.

Ezt az idézet a „Die millionársformel”-ben, az első, de számomra annál meghatározóbb német nyelvű befektetésekkel foglalkozó könyvben olvashatam. A szerző Carsten Maschmeyer, selfmade milliárdos, aki szerény életkörülményekből jött, majd onnan építette fel hatalmas vagyonát. Ez a könyv, több másik könyv mellett indított el a pénzügyi függetlenedés felé, úgy hogy teljesen átformálta az elképzelésemet a passzív jövedelem felépítésének fontosságáról.

De miért is olyan fontos a passzív jövedelem felépítése és mi is igazából a passzív jövedelem?

A passzív jövedelem nem más, mint a meglévő tőkénk olyan pénzügyi lehetőségekbe való befektetése, melyek nem igényelnek általunk elvégzett aktív munkát, de mégis profitot termelnek.

De ez a definíció még önmagában kevés az igazi megértéshez!

Az elején leírt idézettel, arra akartam rávilágítani, hogy bevételed mértéke nem attól függ, hogy mennyit dolgozol, hanem attól hogyan használod a rendelkezésedre álló tőkédet. Hiába túlórázol vagy dolgozol betegen, ha a rendelkezésre álló tőkédet rosszul osztod be.  Minél több bevételi forrásból származik a jövedelmed, annál több pénzt tudsz generálni (kamatos kamat), hiszen nem az időt cseréled fizetésre, hanem a pénzed, a tőkéd dolgozik érted. Ez egy fontos szempont, mely hatalmas előnyt jelenthet számodra. Véleményem szerint erre mindenképpen hangsúlyt fektetni, hogy minél hamarabb kiszállhass a mókuskerékből és pénzügyileg teljesen független vagy függetlenebb lehess annál, mint ami most vagy.

A gyakorlatban akkor beszélünk teljes pénzügyi függetlenségről, ha a passzív jövedelmed fedezi a kiadásaidat. Azaz az aktív munkád nélkül fenn tudod tartani magad. Ahhoz hogy ezt meg tudd határozni el kell készítened a  havi költségvetésedet, ami a bevétel és kiadás egybevetését jelenti.

Továbbá fontos tudnod, hogy azért hogy passzív jövedelmed legyen a jövőben, aktívan tenned kell a jelenben. Ez azt jelenti, hogy természetesen ezen jövedelem sem generálódik teljesen magától, a te utána járásod, informálódásod nélkül. De az első lépést most az ehhez vezető úton megtetted hiszen ezt a blogot olvasod.

Tehát a lényeges különbség az aktív és passzív munka között az az, hogy ha kiadsz egy lakást albérletbe, ott a bérlődnek az aktív munkájából származó jövedelem lesz a te passzív jövedelmed alapja. De ha egy  cégnél dolgozol alkalmazottként a cég a bevételéből honorál téged fizetés formájában, mert te aktívan időt és szellemi vagy fizikai munkát folytatsz náluk.  Ezzel szemben ha részvényed van, akkor a cég nem alkalmazottként fizet ki téged, hanem cégtulajdonosként osztalék formájában.

És ezzel el is jutottunk a tőke meghatározásához, ami nem más mint a passzív jövedelmet generáló erő. A tőke ereje mindig erősebb, mint a te munkaerőd. Ez egy fontos alapszabály a passzív jövedelem megértése kapcsán. Mit is jelent ez? Azt hogy a tőke a piaci hatások miatt (kamatos kamat) képes megsokszorozni magát. Ezt úgy lehetne szemléltetni, mint egy hógolyót. Az elején még kicsi, de ahogy a lejtőn lefelé indul egyre nagyobb lesz és a végén egy hatalmas hógolyóvá válik. Ilyen a tőke mikor elkezdi megsokszorozni magát. Ez a hatás független attól, hogy milyen az idő, milyen az egészségi állapotod, vagy hogy épp a karriered elején állsz és kevesebb a fizetésed. Ellenben az aktív munkádnak van egy íve. Az elején kezdőként lentről indul, azaz kisebb fizetéssel, aztán az idő és tapasztalatszerzésed folyamán felfelé ível, míg a nyugdíjas évek elérésével újra csökkenni kezd (ezért fontos hogy az utolsó éveid fizetése és a várható nyugdíjad összege közötti különbséget valamilyen jövedelmi forrásból kompenzáld).

Tehát hogyan kezdjünk bele?

Első lépés: Informálódás

Azaz utánaolvasnod és képezned kell magadat. Fontos, hogy nyitott legyél az új dolgokra. Mindez azért, hogy később élvezni tud munkád gyümölcsét, amikor automatikusan havi szinten passzív jövedelemhez jutsz. A kezdeti előkészületekre áldozott időd nem vész el, hanem befektetődig. A lehetséges passzív jövedelmi forrásokról feltétlenül informálódnod kell. Ebben természetesen segítségedre lesz ez az általam összeállított 23 passzív jövedelmet tartalmazó eKönyv  is (melyet hírlevelemre való regisztrációd után ingyenesen hozzájutsz). Át kell gondolnod  azon lehetőségeket, amik  szóba jöhetnek nálad. Mihez lenne motivációd?  Ezzel el is érkeztünk a második részhez.

Második lépés: Tervezés

Konkrét lépések megtervezése, a te általad kiválasztott passzív jövedelmi forrásnak megfelelően. Ehhez vegyél elő egy lapot és írd össze a pénzügyi céljaidat (rövid, közép és hosszútávúakat rendszerezve). Számozással állíts őket sorrendbe. Majd gondold át mi kell a megvalósításukhoz. Készíts tervezetet, így könnyebb lesz megvalósítani.

Harmadik lépés: Megvalósítás

Ha kész a terved, akkor nincs más hátra, mint hogy elkezd annak megvalósítását. A blogomon találsz információkat, hogy tudsz passzív jövedelmet a tőzsdén befektetésekből felépíteni.

És ezt a cikket úgy zárnám, ahogy kezdtem, egy idézettel:

„Minden teljesítés, a megpróbálás eldöntésével kezdődik.” – szabad fordításban.

„Every accomplishment starts with the decision to try.”

– Szerző: John F. Kennedy – Eredeti idézet

A pénzügyi függelenedésed eléréséhez kívánom, hogy merj belevágni ebbe az új lehetőségbe!