A statisztikák egyértelműen kimutatják, hogy nagyon kevés olyan aktívan menedzselt befektetési alap van, amik a piaci átlaghozamot túl tudják teljesíteni. Ezt jól szemlélteti a következő grafikonon is. Az amerikai és az globális piacokat rövid távon szinte lehetetlen túlteljesíteni. 82%-a az aktívan menedzselt európai részvényalapoknak rosszabbul teljesít már az első évben, mint a piaci átlag, azaz a referencia index. Amerikai viszonylatban se jobb a helyzet, ott 87%-a az aktív részvényalapoknak teljesít a piaci referencia index alatt.

Forrás: SPIVA Europe Scorecard Jahresende 2021; 24.3.2022

Fontos, hogy befektetőként éppen ezért ne a piac túlszárnyalása legyen a célunk, hanem a piac éves átlaghozamának az elérése, ami körülbelül 6-7%-os éves euró hozamot jelent. Ezt a legegyszerűbben egy indexkövető MSCI World ETF-fel érhetjük el.

Az alábbi grafikonon láthatod az MSCI World Index árfolyamának alakulását 1969 decemberétől egészen 2023 júliusáig bezárólag. Az index kezdőértéke 100 pont volt 1969.12.31-én. 54 évvel később az értéke már elérte a 3.064,30 pontot. Ez kb. 6,4 %-os éves hozamot jelent.

Forrás: https://www.msci-world.de/kurs/

De mit is jelent pontosan az, hogy MSCI World Index és mit tartalmaz ezen index? A rövidítés jelentése Morgan Stanley Capital International. Egy amerikai pénzügyi szolgáltató, mely amerikai és nemzetközi ágazati indexeket határoz meg és publikálja rendszeresen azokat.

MSCI World Index magába foglalja a legnagyobb cégeket a fejlődő országokból. Például: Észak-Amerika, Európa, Ázsia és a Csendes-óceáni régió. Ezen kívül megtalálhatóak még az indexben közepes méretű vállalatok is.

Így létrejön egy olyan széles piaci lefedettség, ami több mint 1.600 vállalatot fed le összesen 23 országból. Továbbá az index tartalmazza az összes olyan ágazatot, amik a világ gazdaságában fontos szerepet játszanak. Így befektetőként egyetlen indexszel tudsz befektetni a világ minden fontos gazdasági vállalatába, szektorába és régiójába. Tehát egyetlen indexszel létre tudsz hozni egy diverzifikált portfóliót. Ezért, ha egyszerűen és költséghatékonyan szeretnél tőkét felépíteni, akkor a legjobb lehetőség számodra, egy MSCI World ETF.

Természetesen léteznek alternatívái is az indexnek, amikkel szintén egy széles körű portfólió kiépítésére nyílik lehetőséged. Nézzünk konkrét példákat:

Forrás: saját gyűjtés

Egy fontos különbség az alternatívák között a fejlődő országok aránya az egyes indexekben. Ezeket más néven feltörekvő piacoknak (Emerging Markets) nevezzük. Ilyen országok például: Kína, Brazília, India, Mexikó vagy Dél-Afrika. Ezen országok egyrészről nagyobb növekedési potenciállal rendelkeznek, így magasabb hozamot hozhatnak az index portfóliójában, ugyanakkor az index nagyobb mértékű ingadozásáért is felelősek. Ezért érdemes a befektetési döntésed meghozatalakor a kockázat vállalási hajlandóságodat is figyelembe venned, és ennek megfelelően egy hozzád passzoló ETF-et kiválasztanod.

Végezetül jöjjön egy rövid összegzés a legfontosabb tudnivalókról:

  1. egy MSCI World ETF segítségével egyszerűen, költséghatékonyan és probléma mentesen tudsz befektetni a globális pénzügyi piacon
  2. az MSCI World ETF segítségével a tőkéd több mint 1.600 cégbe kerül befektetésre a világ fejlett országaiból (pl. Németország, USA, Kanada, Svájc, Norvégia stb.)
  3. az MSCI World ETF az elmúlt 50 évben kb. éves 6,7 %-os hozam tudott realizálni
  4. az egyik legnépszerűbb MSCI World ETF az iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc), ISIN IE00B4L5Y983, WKN A0RPWH

A következő cikkemben ezt az ETF-et fogom részletesen bemutatni neked.

Ha pedig kíváncsi vagy az ETF- befektetés előnyeire és hátrányaira, akkor ezt az előző blogcikkből megtudhatod ITT.