Erre a legkézenfekvőbb válasz, hogy egy rendszeres ETF megtakarítással lehetőségünk nyílik a tőzsdén lévő cégek nyereségéből profitálni és hosszú távon egy kb. 6-7%-os euró hozamot realizálni.

De ha ezt a kérdést tüzetesebben szeretnénk megnézni, akkor nagyon fontos azonnal a cost avarage effect (átlagos költség hatás) kifejezéssel megismerkednünk, mely a következő pénzügyi jelenséget takarja: ha minden hónapban azonos összeget fektetünk egy ETF-be (ergo havi ETF megtakarítással rendelkezünk), akkor annak tőzsdei árfolyama hol magasabb hol alacsonyabb lesz. Vagyis alacsonyabb árfolyam esetében több részesedést veszünk ebből az ETF-ből, míg magasabb árfolyamnál esetén kevesebbet. Tehát összeségében egy átlagos árfolyamon vásárolunk belőle, mivel az árfolyamok hosszú távon kiegyenlítik egymást.

A vásárlásra pedig szinte bármely brókernél van már lehetőségünk. Igazából csak azt kell eldöntenünk, hogy a több ezer ETF közül, melyik számunkra legmegfelelőbb. Tippeket, hogy hol érdemes számlát nyitnod, az Ajánlások rovatban találsz ITT .

De mi is az az ETF? Nemmás, mint egy befektetési alap (nyílt végű), amivel a tőzsdén kereskedhetünk, azaz adhatjuk és vehetjük szabadon. Alapvetően egy index (pl.: DAX) mozgását követi le, azaz ahogy az index teljesít, közel úgy teljesít az ETF is (milyen indexeket kell mindenképpen ismerned, azt megtalálod a „Mi is valójában egy index?” cikkemben ITT). Azzal a minimális különbséggel, hogy levonásra kerül az ETF költsége, ami alapvetően 0,05-0,3% között mozog.

Most pedig nézzük meg milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy ETF megtakarítás esetén:

 • Milyen rendszeres összeget tudsz megtakarítani? (Ennek a konkrét kiszámításához találsz tippeket a korábbi blogcikkeimben az „Új vagyok” fül alatt ITT) A legtöbb brókernél már 25 eurótól tudsz ilyen megtakarítást indítani, de van olyan bróker is, ahol már 1 eurótól is lehetséges.
 • Milyen időközönként takarítanál meg? Havonta, negyedévente, fél évente vagy évente vagy ezek kombinációjában.
 • Melyik nap kerüljön a brókernél a rendszeres megbízás teljesítésre? Elsején vagy mondjuk 15-én? Itt az alapján döntenék, hogy mikor kapod meg a havi fizetésed. Ami mindenképp fontos, hogy amikor megjön a fizetésed, akkor az első legyen, hogy kifizeted saját magad, azaz a rendszeres megtakarítást elutalod a számládról. Mindig ez legyen az első lépés, ha eredményesen akarsz befektetni. Ne a hónap végén utald át a számládon megmaradt összeget, mert lehet akkor már nem lesz rajta semmi.
 • Milyen számláról teljesüljön a befektetési megbízás? Te utalod a bróker számlájára rendszeres megbízással vagy a bróker vonja le a te folyószámládról­?

Mielőtt elindítanád az első befektetésed fontos, hogy átlásd milyen előnyei és hátrányai lehetnek annak, ha rendszeresen ETF-be fekteted a pénzed.

Előnyök:

 1. költséghatékonyság: a legtöbb brókernél, ahol én is befektetek és amit ajánlanék neked is, egy ilyen befektetés vagy ingyenes vagy minimális költségű. Maga az ETF is ahogy már említettem költséghatékony, hiszen már 0,05%-os díjjal is vehető, ez 100 euró befektetés esetében 0,05 euró.
 2. széles kőrű, diverzifikált befektetési lehetőséget nyújt: a befektetett pénzed több száz vagy akár több ezer részvénybe kerül befektetésre, így megoszlik a befektetésed kockázata.
 3. biztonságos: befektetésed külön vagyonként kezelendő. Ez azt jelenti, hogy a te részesedésed külön kerül nyilvántartásra az ETF-et kibocsájtó alap vagyonától. Így, ha a kibocsájtó alap csődbe menne, akkor a te befektetett összeged nem kerül bele a csődeljárási alapba.
 4. könnyen elérhető: a tőzsdei kereskedési napokon szabadon és egyszerűen adható és vehető.

Hátrányok:

 1. likviditási rizikó: ha egy kisebb ETF-be fektetsz, ahol nem sok a kezelt vagyon, akkor elképzelhető, hogy amikor eladnál nem lesz megfelelő árfolyam a megbízásodra.
 2. nincs szavazati jog: mint mondjuk egy részvény esetében, azaz nem tudsz ETF befektetőként az éves közgyűlésén részt venni.
 3. valuta rizikó: mivel egy ETF több ország részvényébe is fektethet, azaz az ottani valutákba, így a valuta árfolyamok változásából adódó kockázat érinteni fogja a befektetésed.

És most nézzük, hogy tudsz konkrétan egy ETF megtakarítást elindítani. Az adatok, amikre szükséged lesz:

 • ISIN vagy WKN száma az ETF-nek
 • megtakarítási összeg – például 150 euró
 • rendszeresség – például havi vagy negyedéves
 • teljesítés napja – lehet 1. vagy 15.
 • teljesítés első és utolsó napja – például 2023.04.28 és visszavonásig

De hogyan találhatod meg a számodra megfelelő ETF-et a széles körű kínálatból? A kiválasztásban segítségedre lehetnek a következő fontos szempontok:

 • index szolgáltató (MSCI, FTSE)
 • kibocsájtási helye a befektetési alapnak (Luxemburg: LU, Írország: IR, Franciaország: FR)
 • az alap replikációs metódusa: fizikai vagy szintetikus
 • miként kerül felhasználásra a nyereség: tőkésedig vagy kifizetésre kerül
 • milyen rendszeres a nyereség kifizetése: havi, negyedéves vagy éves
 • összköltsége a befektetési alapnak (TER)
 • befektetési alap milyen valutákba fektet (EUR, USD, GBP, CAD)

És végül jöjjenek a legnépszerűbb befektetések például Ausztriában.

Forrás: https://www.flatex.at/produkte-handel/produkte/sparplaene/#c55221

2023.04.28