Mielőtt belevágnánk, hogy hogyan is használhatod fel a kamatos kamatos hatását tőke felépítéshez,  kezdjük a kamatos kamat definíciójával.

Röviden nem más, mint a befektetett tőkénk plusz az az után kifizett kamatunk, mely együttesen újra kamatozik. Ez az idő előrehaladtával egyre nagyobb tőkét generál, mely egyre nagyobb kamatot eredményez.

Természetesen egy matematikai formával is kifejezhetjük, ami a következőképpen néz ki:

De hogy minél jobban érthető legyen, helyettesítsük be az egyenletet számokkal.

K = Kezdőtőke, 5.000 EUR

P = Kamat, 6 %

n = évek, 30 év

= 28.717,46 EUR

Tehát ha 5.000 eurót 30 évre 6 %-os kamaton befektetünk, akkor a 30-dik év végén a kamatos kamatnak köszönhetően 28.717,46 eurónk lesz belőle. Nem is gondolná az ember, hogy ennyi idő alatt a kezdeti pénzünk majdnem meghatszorozódik! A kamatos kamat lassan fejti ki hatását, ezért fontos minél hosszabb időszakban gondolkodnunk amikor a tőkénket befektetjük. Ezt szemlélteti a következő táblázat.

A táblázatból jól kivehető, hogy a kamatos kamat lassan jön fejti ki a hatását. Hiszen az első évben a kamatunk még csak 300 euró (5.000 x 6 %). A második évben a kamatunk már ennél több mégpedig 318 euró. Azaz a kamatos kamat itt már kifejtette hatását, mégpedig 18 eurót generált nekünk (318 – 300). Minél hosszabb a befektetési időszak, annál több ideje van, hogy a kamatos kamat effektus kifejtse hatását. Ezt érdemes figyelembe venni, akkor amikor a tőzsdén befektetsz.

De ezt a hatást még tudjuk növelni, ha a kezdőtőkénk mellet havi szinten befektetünk. Nézzük meg, mi történik, ha havi 200 eurót fektetünk be a meglévő tőkénk mellett.

A diagramon a kék rész a kezdőtőkénket és a havi befizetéseink összegét ábrázolja. Jól látszik, hogy a tőkénk az idő előre haladtával lineárisan nő. Narancssárga színnel van ábrázolva a kamat (6 %) a kamatos kamatot is beleértve. Szembetűnő, hogy a narancssárga rész az évek elteltével egyre emelkedik. Minél hosszabb távú a befektetés annál jobban emelkedik a kamat és kamatos kamat aránya a befizetett tőkénkhez képest. A  30-dik év végére a kamat és kamatos kamat rész kétszer akkorára emelkedik mint a kék azaz a befizetett tőke! Konkrétan ez azt jelenti, hogy a végső tőkénket (218.457 EUR) egy harmad részt a befizetéseink (77.000 EUR) és kétharmad részt a kapott kamat és a kamatos kamat tesz ki (141.457 EUR), mely egyharmad egyharmad arányban oszlik meg! Úgy hogy ezért nekünk nem kellett semmit se tennünk. Így tudtuk a végső tőkénket a kamaton kívül még egy harmaddal azaz a kamatos kamattal megnövelni. Nem hiába mondta Albert Einstein a kamatos kamatról, hogy a világ nyolcadik csodája.

Tehát összességében elmondható, hogy aki tőkét szeretne felépíteni a tőzsdén annak hosszabb időtávban kell gondolkodnia, azért hogy legyen lehetősége a kamatos kamatnak kifejteni a hatását. A 6 %-os hozam éves szinten egy jól kiválasztott tőkésedő ETF portfólióval realisztikusan elérhető.

A legfontosabb négy tipp, hogyan fordítsd a kamatos kamatot a javadra:

  1. minél korábban kezdj bele a befektetésbe
  2. gondolkodj hosszabb távon, ne akard a piacot rövid távon túlteljesíteni
  3. fektess be rendszeresen, mondjuk havi szinten fix összeget
  4. felszabadult bevételeidet fektesd be (kifizetett osztalék, kamat vagy albérleti díj)