Az elmúlt évek egyik legmeghatározóbb (gazdasági) jelensége az infláció, mely teljesen begyűrűzött mindennapi életünkbe.

De mi is valójában az az infláció és miért lehet káros a vagyonodra, amennyiben az hosszan tartóan magas szinten marad? Ezt megtudhatod ebből a cikkből továbbá, hogy hogyan védekezhetsz ellene.

Hogy is definiálhatjuk az inflációt?

Általánosságban elmondható, hogy az infláció nem más, mint a pénz vásárló erejének a csökkenése. Közelebbről vizsgálva kétféleképen lehet definiálni. Az elsőt úgy nevezném, hogy általános definíció, mely a következőt foglalja magába: a forgalomban lévő pénz mennyisége megnő (például úgy, hogy a jegybank pénzt „nyomtat”), így viszont a forgalomban lévő pénz vásárlóereje csökken, tehát az árak nőnek.

A második definíció szerint az infláció a pénz elértéktelenedése, azaz egy általános áremelkedés. Ebben az esetben hivatkoznak a szakértők egy termékkosárra, melyben található termékek aktuális árait hasonlítják össze az egy évvel azelőttivel. Majd ebből az árváltozásból határozzák meg az infláció mértékét.

Összességében elmondható, hogy bármelyik definíciót vesszük, a pénz, amit ma kapok, kisebb vásárló értékkel bír, mint egy évvel ezelőtt.

Az Európai Központi Bank is méri és összegzi az összes tagállam inflációs adatait. Itt is egy általános termékkosár képzi a mérés alapját. Fontos megemlíteni, hogy ez az adat nem felel meg a valóságnak, azaz a te személyes inflációdnak. A te személyes inflációd lehet ennél több vagy kevesebb is. Például, ha nincs autód, akkor a benzin árának emelkedése (mely általában a kosár tartalma) nincs közvetlenül hatással a személyes inflációdra (csak közvetett módon). Vagy, ha saját ingatlanban laksz, akkor a bérleti díjak emelkedése szintén nincs közvetlen hatással a személyes inflációd mértékére.

De hogyan lehetne az inflációval szemben védekezni?

Olyan befektetési osztályra, termékre lenne ehhez szükségünk, mely értékének növekedése leköveti az inflációt mértékét. Tehát ha az infláció 8%-kal nő, akkor ennek a terméknek az értéke is 8%-kal kellene nőnie. Természetesen ilyen termék nincs, mert ha lenne mindenki ebbe fektetne, és így ezt a hatást már az nem tudná garantálni. Viszont jó hír, hogy vannak olyan termékek, amik az infláció emelkedését tudják ellensúlyozni. Azaz, ha nem is egy az egyben, de védelmet nyújtanak a vagyonodnak az inflációval szembe.

Olyan termékekre van szükségünk a portfóliónkban, melyek a pénz mennyiségének növekedése esetében védelmet nyújtanak. Vagyis, ha a pénzmennyiség nő, akkor ezen termékek mennyisége változatlan marad. Ezt úgy érhetik el, hogy ezen termékek limitált kiadásúak (mondjuk összesen 1000 db-ot gyártottak le belőle világszerte), azaz nem lehet a forgalomban lévő mennyiségüket megnövelni. Nem úgy, mint a pénz esetében, ahol egyszerű kattintással még többet „nyomtatnak” ki azért, hogy megmentsenek bankokat (pl.: Lehmann Brothers) vagy államokat (pl.: Olaszország, Görögország) vagy esetleg vállalatokat (pl: Wien Energie). Tehát ezen termékek limitált kiadásának köszönhetően nőni fog az áruk az infláció emelkedése esetében, hiszen ezen termékek mennyisége változatlan marad.

Milyen limitált termékek léteznek konkrétan?

Erre a kérdésre szerencsére több válasz is van. Vegyük elsőre az ingatlant, melynek mennyisége korlátozott, hiszen nem lehet belőle akármennyit építeni. Okai: technikailag nem lehetséges egy nap alatt több millió lakóházat felépíteni. Illetve nincs is elég hely, hogy korlátlan számú ingatlant felépítsünk.

Egy másik lehetőség, mely korlátozottan fordul elő a földön, az arany. Hasonlóan az ingatlan felépítéshez, az arany kitermelés is csak korlátozott mennyiségben lehetséges. Továbbá nem is áll korlátlanul rendelkezésünkre ez a nemesfém a természetben. A covid járvány alatt megfigyelhető volt, hogy miközben a világ kormányai milliárdos összegekben „nyomtattak ki” pénzt a vállalatok és magán személyek megmentése céljából, addig az arany árfolyama rekord magasságokba nőtt. 

A harmadik befektetési eszköz az infláció elleni védelemben a bitcoin (sokan a digitális aranynak nevezik), mely technikailag 21 millióra van korlátozva, tehát nincs lehetőség mennyiségének növelésére. Emellett a bitcoin digitális formában elérhető, azaz likvid és gyorsan mozgatható. Az aranyhoz hasonlóan, itt is megfigyelhető volt, hogy a magas infláció pozitívan hatott a bitcoin árfolyamára.

A negyedik befektetési eszköz összefoglaló néven az alternatív befektetési formák. Ezek olyan vagyontárgyak, melyek ritkán fordulnak elő (limitált példányszámban lettek legyártva), ugyanakkor népszerűek a befektetők körében. Mondjuk egy Nautilus luxusóra a Patek Philippe márkától vagy egy Montblanc aranyozott limitált töltőtoll. Ezen termékek esetében is egyértelmű, hogy ezek ára az idő múlásával és az infláció emelkedésével nő. Ezen luxusmárkák évről évre az infláció mértékéhez igazodva emelik a luxustermékeiknek a listaárát (pl.: Rolex). A listaárak inflációval való emelése pedig hatással van a már forgalomban lévő termékek árára is.

Tehát mindenképpen érdemes arról elgondolkodnod, hogy a portfoliódat egy-két a fent felsorolt befektetési eszközzel kiegészítsd, így megvédve a tőkédet az infláció okozta értékcsökkenéstől. Az elinduláshoz segítséget, információkat az ajánlások rovatban találsz.