A pénzügyi függetlenség felé vezető úton fontos egyrészről a bevételeid növelése másrészről a kiadásaid csökkentése, tehát fontos hangsúlyt fektetned erre, amikor a pénzügyi helyzetedet górcső alá veszed. Első lépésben azt javaslom, hogy készíts egy havi költségvetést. Mit is értek ez alatt? Minden hónapban írd össze mire költöttél pontosan. Fontos, hogy minden tételt feljegyezz, ezért ajánlom, hogy minden este írd fel az aznapi költéseidet. Még az apró költéseket is például egy coffee to go-t! Az összeg mellé jegyezd fel a kategóriát is, amibe tartozik az adott költés, hogy hó végén összegezni tudd. A következő kategóriák jöhetnek szóba:

 • élelmiszer
 • ruházat
 • (al)bérleti díj
 • dohánytermék
 • étteremi kiadás
 • közlekedés (benzin, bérlet)
 • rezsi költség (víz, áram, gáz, internet)
 • biztosítás (lakás, élet, ház, kockázati)
 • megtakarítás

Több hónapon keresztül írd össze költségeidet egy füzetbe vagy Excel táblázatba, addig amíg nem kapsz egy átfogó képet a pénzügyeidről. Ha a kategóriákat is összesíted, akkor látni fogod, hogy kategóriánkként mennyit költesz. Így egyértelművé válik számodra, hogy mire költesz pontosan, és azáltal lehetőséged nyílik arra, hogy költségeket megfogj.

Én mindenképpen ajánlom a költéseid összeírását, még akkor is, ha azt gondolod, hogy tudod mire mennyi pénzt költesz. Szakmámból kifolyólag biztosan állíthatom, hogy az emberek jelentős része nincs tisztában azzal, hogy mire és mennyit költ el havonta. A pénzügyi szituáció átláthatatlanságát erősíthetik olyan banki termékek, mint a bankszámlahitelkeret vagy a hitelkártya is. Hamis érzést közvetítenek, amely tudatában az ember többet költ, mint amennyi pénze van.

A kiadásaid, költéseid összeírása mellett fontos még egy dolgot kiszámolnod, mégpedig a saját pénzügyi függetlenségi mutatódat. Ez az érték kifejezi, hogy a jelenlegi munkabéred hány százalékából tudnád fenntartani magad, vagyis mennyi pénzre lenne szükséged, ami a havi költségeidet fedezi. A legjobb szcenárió az lenne, ha a tőkédből származó bevételeid segítségével (vagyis aktív munka nélkül) havi szinten fenn tudnád tartani a jelenlegi életszínvonaladat. A számítás a következőképpen néz ki:

M=K/B

K – Kiadás: az összes kiadás, ami havi szinten felmerül

B – Bevétel: az aktív és passzív bevételi forrásból származó összbevétel

M – Munkaóra faktor: arányszám

Tehát ha fizetésed 1.500 EUR egy hónapban és az összkiadásod 1.000 EUR akkor a munkaóra faktorod 1.000/1.500= 0,67. Ez azt jelenti, hogy az összbevételed 67 %-val tudod fedezni az összes havi kiadásodat. A maradék 33%-ot így be tudod fektetni. Vagy másképp nézve, a jelenlegi munkaóráid 67%-a után kapott bérrel (40 óra esetében ez 26,8 óra) is fent tudod tartani az aktuális életszínvonaladat.

Másképp számolva, ha jelenleg napi 8 órát dolgozol heti 5 napban az összesen 40 óra egy héten. Egy hónapra számolva pedig 160 óra. Tehát az aktuális életszínvonalad fenntartásához 160 x 0,67 = 107,2 órát lenne elegendő dolgoznod egy hónapban. Ez konkrétan napi 5,36 órát jelentene a jelenlegi 8 óra helyett.

Most pedig térjünk rá konkrétan, hogy hogyan tudod csökkenteni kiadásaidat. Jöjjenek a várva várt tippek.

 1. Ahol csak tudsz fizess készpénzzel ne kártyával! Tudom ez ellen megy a mostani trendeknek, de a te célod, hogy nyomon tudd követni a kiadásaidat. Ha készpénzzel fizetsz átfogóbb képet fogsz kapni hol és mire költöttél. Továbbá, ha az ember kártyával fizet, hajlamos több olyan dolgot is venni amire nincs szüksége, így több pénzt ad ki.
 2. Mielőtt veszel valamit, tedd fel magadnak a kérdést: szükségem van rá, vagy csak meg akarom venni? Ezzel az egyszerű kérdéssel ki tudod szűrni a spontán vásárlásaidat, így jobban tudsz figyelni, hogy mire költesz valójában. Ha bizonytalan vagy a válaszban, aludj rá egyet és térj vissza a kérdésre másnap.
 3. Mielőtt vásárolnál valami új dolgot, nézd meg van e használt alternatívája az adott terméknek. Amellett, hogy pénzt spórolhatsz, a környezetnek is jót teszel.
 4. Használj bevásárló listát a heti nagy bevásárlásaid alkalmával! Így elkerülheted, hogy olyan termékeket vegyél, amikre igazából nincs szükséged. Amikor megtervezed a bevásárlást, vedd figyelembe, hogy mit főznél a hét folyamán. Ennek tudatában írd össze a listádat.
 5. Utazásaid alkalmával használj utazó közösséget, mint például az oszkar. Így nem csak pénzt spórolsz és a környezetet óvod, hanem új emberekkel is megismerkedhetsz.
 6. Klíma használata nyáron az autóban az üzemanyag fogyasztás 20%-át is kiteheti. Letekert ablakkal máris spóroltál. A jelenlegi üzemanyag árak mellett minden megspórolt forint/cent számít.
 7. Olvass használt könyveket, hiszen a jó állapotú használt könyv is ugyanolyan jó lehet mint egy új. Így pénzt spórolsz és környezetbarát vagy. Pl.: www.rebuy.de
 8. Telefon és internet szerződéseidet nézd át időközönként. Ha van jobb ajánlat máris átszerződhetsz, és így pénzt spórolhatsz.
 9. Ha nem használod a töltőt húzd ki az áramból, így elkerülve a felesleges fogyasztást. A tévhitekkel ellentétben a bedugott töltő is fogyaszt áramot.
 10. Vizet vízforralóban melegíts ne gázon. Gyorsabb és energiatudatosabb.
 11. Igyál csapvizet ásványvíz helyett.
 12. Ne használj szárítógépet. Szárítsd ruháidat a fürdőszobában vagy a szabadban mondjuk az erkélyen vagy a kertben. A szárítógép az egyik legnagyobb áramfogyasztó a háztartásban.
 13. Elektromos készülékek vásárlásánál vedd figyelembe az energia osztályt. Válassz a legalacsonyabb energiafogyasztású készülékek közül. Gondolkodj hosszú és ne rövid távon!
 14. Cseréld le a hagyományos izzóidat LED izzókra, ezzel is energiát és költséget tudsz megtakarítani.
 15. 18-20 fok szobahőmérséklet elegendő a lakásban. Fokonként akár 10-15%-ot is tudsz a spórolni a fűtés számládon.
 16. Moss, ha lehet 30 fokon. Ez is elegendő normál esetben a ruhák kimosására, amennyiben nem túl koszosak.
 17. A hűtő ne legyen hidegebb, mint 7 fok. Ha kiveszel belőle valamit egyből csukd is be, ne hagyd percekig nyitva

Remélem ezek a tippek közül egy-kettőt te is érdemesnek tartasz, hogy beépítsd mindennapjaidba. Sok sikert kívánok ehhez!